top of page
Foredraget “BUSTER”
Om at miste – og om at tegne sig ud af en sorg...

Den 3. dec. 2012 mistede jeg min far, præcis en måned senere mistede jeg min 5 dage gamle søn. Mit foredrag handler om min eftersorg, og om hvordan jeg gennem mine tegninger fik et sprog for den.

Under coronanedlukningen i 2020 deltog jeg i Hjørring Bibliotekernes årlige, online, tegneserie-maraton. Dén oplevelse hjalp mig med at tage hul på bearbejdelsen af min sorg, som jeg havde gemt væk i 7 år.

I mit foredrag fortæller jeg om hvordan arbejdet med tegneserien ”Buster” blev starten på en sorgproces, der hjalp mig videre. Jeg beskriver, hvilke tabuer man møder, når man har mistet og om min rejse om på ”sorgens anden side”.

 

Når jeg holder foredraget, oplever jeg en meget intens stemning. Dette at jeg har oplevet sorgen på egen krop og igennem mit arbejde som tegneserietegner, har kunnet sætte ord og billeder på mine følelser berører og skaber forbindelser mellem mennesker. I 7 år havde jeg bare gemt min sorg væk. Jeg fik tilbudt hjælp, men tog ikke imod. Jeg var oppe på hesten igen. Jeg tog så grueligt fejl. Mit arbejde med ”Buster” har været en kæmpe menneskelig øjenåbner for mig.

 

Tematikker:

• SORG (Tabubelagt)

• Far-søn-relationer (Tabubelagt)

• Religion, tro og det spirituelle. (Tabubelagt)

 

Mit fokus på det tabubelagte udspringer af egne oplevelser omkring reaktionerne på mit arbejde med ”Buster”.

Disse reaktioner synes jeg er ærgerlige – og vi skal have disse vigtige emner frem i lyset. Sammen.

Ja - ”Sorgen” er svær at rumme for mange og vi har alle en slags berøringsangst med sorgen, og derfor ikke tør at tage det til os. ”Far-søn-relationer” er alt for undervurderet og flere fædre burde komme ind i kampen. En "Far" skal ikke kun høste anerkendelse på arbejdet, for at passe sit job og gøre karriere. At være "Far", om det så er ens egne børn eller som bonusfar, så er det en vigtig rolle, som burde anerkendes på samme højde, som mor-rollen. En søn spejler sig i sin far - mere end du lige aner. ”Tro og religion” er ikke bare hokuspokus, det er en vigtig del af livet. Er vi alle blevet religions forskrækket?

 

Målgrupper:

Sorggrupper

Fædregrupper

Personalegrupper: Læger, sygeplejersker, jordemødre, præster - ja alle som på en eller anden måde beskæftige sig med sorgen.

Kunsten og kreativiteten som healer

Biblioteker

 

Pris og varighed:

Foredrag, 1 time + 30 min. reaktioner, refleksioner og samtale: kr. 3.500 kr. til kr. 5.000,- +moms (afhængig af arrangementets størrelse) + transport.

Hvis der er interesse kan der også arrangeres et workshop, hvor vi arbejder med at bruge "tegning" som terapi. Hvor vi flytter fra det hovedstyrede, til det hjerte styrede.

 

Foredragsholder:

Jeg er Rasmus Julius, 54 år, tegneserieforfatter, tegner, underviser og ikke mindst en far.

Booking: raj@rasmusjulius.dk - tlf. 40 627 80

Læs også om min proces på min blog

040_edited.jpg

HVOR DU KAN OPLEVE FOREDRAGET:

5. September 2024 - kl.19.30

"Buster"

Sted: Harte Kirke

 

Anbefalinger/kommentarer fra foredraget:

 


”En rørende og ærlig bog fra en far, der har mistet sin søn. De mange konkrete hverdagseksempler kan give tydelig identifikation for mænd (mennesker) i samme situation og forhåbentlig nedbryde tabuer og misforståelser som forældre, der har mistet, tynges af i mødet med omverdenen efter deres tab. ”


(Psykoterapeut og sorggruppeleder, Esbjerg)

 


”Mange sørgende forældre vil formentlig kunne genkende sig i historien om Buster, og bogen hjælper med at anerkende tabet af et barn, både for forældrene, men forhåbentlig også over for deres pårørende. Pårørende vil desuden få et indblik i de sørgende forældres virkelighed, som forældrene ofte selv kan have vanskeligt ved at sætte ord på.”


(Psykoterapeut og sorggruppeleder, Odense)

 


”Foredraget fra Rasmus var ærligt og kontaktfuldt. Jeg oplevede, at informationen blev tilpasset mine kolleger og jer som professionel målgruppe – og jeg blev både berørt og beriget. ”


(Psykoterapeut og sorggruppeleder, Odense)

 


”Buster og Sorgen - et særligt foredrag
Rasmus Julius er en tegner, som formidler livet på mangfoldig vis - han tegner professionelt overalt, hvor han færdes. Det at tegne har Rasmus brugt til at arbejde med sorgen efter Buster. Buster er hans søn som døde meget tidligt. Udover at vise tegninger om Busters korte liv fortæller Rasmus i sit foredrag om Buster og Sorgen og om de forskellige faser og tanker hans søn har givet ham. Foredraget lukker op for at give sorgen ord og som tilhører får man lyst til at deltage i samtalen om sorgens væsen og egne erfaringer.


Rasmus fortæller også hvor vigtigt relationen mellem far og søn er.
Foredraget er spændende at se og lytte til, men det lukker også op for at tale om sorg, som er en del af livet.
Jeg har oplevet Rasmus foredrag flere gange og det har givet mange refleksioner hos mig og de øvrige tilhørere.
Foredraget kan jeg anbefale til alle der arbejder med mennesker og sorg.”


Alice Faber - tegner & konsulent - alicegfaber@gmail.com
Juni 2023

069_edited.jpg
067mindre.jpg
bottom of page